Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is Stem Divers?

Stem Divers biedt een uniek platform waarop alle 1.093 landelijk verkiesbare kandidaten die meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen zich kunnen presenteren aan alle Nederlanders. En waarmee 13 miljoen kiezers in 3 eenvoudige stappen de kandidaat van hun voorkeur kunnen vinden om op 17 maart op te stemmen. Met de hulp van 7 kenmerken kunnen kiezers makkelijk kennis maken met kandidaten die vaak minder bekend zijn en hiermee meer kans hebben om gekozen te worden. Wij doen dit vanuit onze missie: de besturen van Nederland net zo divers maken als Nederland al is.

Welke kandidaten kan ik vinden op Stem Divers?

Alle landelijk verkiesbare kandidaten zijn te vinden op stemdivers.nl. Van links tot rechts, van progressief tot conservatief en van lijst 1 tot en met lijst 37. Landelijk verkiesbare kandidaten zijn kandidaten die namens hun partij in alle 20 kiesdistricten van Nederland zijn ingeschreven en op wie dus overal kan worden gestemd. Sommige partijen werken met afwijkende lijsten per kiesdistrict, zogenaamde ‘staartlijsten’. Hier staan vaak onderin een aantal plaatselijke bekende kandidaten. Stem Divers heeft deze niet opgenomen omdat dit op dit moment technisch te uitdagend is gebleken.

Wat kan ik vinden over een kandidaat op Stem Divers?

Elke kandidaat heeft op stemdivers.nl een eigen profiel dat bekeken en op social media gedeeld kan worden. Op dit profiel worden basisgegevens vermeld zoals naam, partij en nummer op de lijst. Verder worden er een aantal kenmerken genoemd, kan een kandidaat eigen links of een filmpje opnemen en is ruimte voor een foto en een biografie.

Welke kenmerken gebruikt Stem Divers?

Diversiteit is een breed begrip en kent vele vormen. Het gaat vaak over de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen van mensen met verschillende of “diverse” kenmerken, zoals mannen en vrouwen, theoretisch en praktisch opgeleiden of woonachtig binnen of buiten de Randstad. Stem Divers geeft de kiezer de mogelijkheid om kennis te maken met kandidaten op basis van 7 kenmerken: geslacht, afkomst, leeftijd, opleiding, geaardheid, beperking en provincie. Er zijn uiteraard andere kenmerken te noemen die iemand divers maken. Daar is ruimte voor in de biografie van de kandidaat.

Hoe werkt Stem Divers?


In 3 eenvoudige stappen kan jij kennis maken met de voor jou meest aansprekende kandidaten voor de Tweede Kamer verkiezing.

Stap 1

Bepaal van welke politieke partij(en) jij graag kandidaten wilt zien. Dit zijn partijen die een grote kans maken op jouw stem bij de Tweede Kamerverkiezingen. Je kunt deze stap ook overslaan.

Stap 2

Kies daarna één of meer van de 7 kenmerken die jou aanspreken in een kandidaat. Je kan kiezen uit de volgende kenmerken:

  • Geslacht
  • Afkomst
  • Leeftijd
  • Opleiding
  • Geaardheid
  • Beperking
  • Provincie

Als extra optie kun je kiezen of je een deel van de kandidaten wil tonen op basis van de plaats op de lijst, met de optie ‘Alle kandidaten’, ‘Binnen peiling’ en ‘Buiten peiling’. Kandidaten ‘Binnen peiling’ zijn kandidaten die waarschijnlijk worden gekozen op basis van de huidige peilingen. Bijvoorbeeld: de VVD staat in de peilingen op 35 zetels. Dan zullen de kandidaten tot en met die plek waarschijnlijk worden gekozen. Bij die kandidaten staat dan ‘Binnen peiling’, bij de lager geplaatste kandidaten staat dan ‘Buiten peiling’. Kandidaten die ‘Buiten peiling’ staan hebben minder kans en kunnen een voorkeurstem extra goed gebruiken.

Let op: je hoeft niet alle kenmerken te selecteren als die niet belangrijk voor jou zijn. Je kan een of meer kenmerk(en) overslaan door daar niks te selecteren. Voorbeeld: wil je alleen de kandidaten vinden met kenmerk ‘vrouw’ dan selecteer je dat kenmerk bij ‘Geslacht’ en sla je de rest over.

Stap 3

Je ziet nu een overzicht van kandidaten die passen bij jouw voorkeur(en). Je kunt elke kandidaat beter leren kennen door het profiel te bekijken. Bewaar een kandidaat met de oranje Kandidatenlijst-knop. Kandidaat gevonden? Met de knoppen bij het profiel kun je die eenvoudig delen op social media of ontvangen via e-mail als handige stemherinnering voor 17 maart.

Het is ook mogelijk met de zoekfunctie (vergrootglas) direct de naam van een kandidaat, partij of een trefwoord in te geven. Bijvoorbeeld “Mark Rutte’, ‘VVD’ of ‘klimaat’. Alle relevante matches worden dan in één overzicht getoond.

Nu kun je op 17 maart makkelijk stemmen op jouw favoriete kandidaat!

Hoe is een profiel van een kandidaat tot stand gekomen?

Stem Divers heeft de basisprofielen van alle kandidaten zo getrouw en zorgvuldig als mogelijk opgesteld en gebaseerd op informatie die publiekelijk bekend is gemaakt door bijvoorbeeld de Kiesraad, op websites van politieke partijen en uit openbare bronnen zoals LinkedIn. Via hun eigen partijen zijn kandidaten gevraagd zelf hun gegevens verder aan te vullen. Een kandidaat kan maar hoeft niet alle kenmerken op te geven.

Wanneer wordt een kandidaat getoond?

Alle kandidaten zijn te vinden in Stem Divers. Volledig ingevulde profielen hebben een grotere kans gevonden te worden door de bezoekers van Stem Divers. De kans op zichtbaarheid is kleiner wanneer een kandidaatsprofiel niet of niet volledig is aangevuld door de kandidaat. Bijvoorbeeld omdat een kenmerk wat niet is ingevuld ook niet getoond kan worden in een resultaat.

Wat wordt bedoeld met binnen peiling en buiten peiling?

Kandidaten ‘Binnen peiling’ zijn kandidaten die waarschijnlijk worden gekozen op basis van de huidige peilingen. Bijvoorbeeld: de VVD staat in de peilingen op 35 zetels. Dan hebben de kandidaten tot en met plek 35 de meeste kans om te worden gekozen. Bij die kandidaten staat dan ‘Binnen peiling’ en bij de lager geplaatste kandidaten staat dan ‘Buiten peiling’. Kandidaten die ‘Buiten peiling’ staan hebben minder kans en kunnen een voorkeurstem extra goed gebruiken.

Welke peiling gebruikt Stem Divers?

Stem Divers hanteert het gemiddelde van 4 bekende peilingen: IPSOS, I&O, Kantar en Maurice de Hond.
De peilingen zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 maart 2021.
Wat kost Stem Divers?

Alle kandidaten worden gratis opgenomen in Stem Divers. Stem Divers rekent geen kosten voor deelname.